Spring naar inhoud

Fase 1b Nieuwbouw huidige brandweerlocatie Middeldiepstraat

Home Projecten Fase 1b Nieuwbouw huidige brandweerlocatie Middeldiepstraat

De brandweerkazerne aan de Middeldiepstraat verhuist naar de Rijnstraat. Hierdoor komt het terrein aan de Middeldiepstraat vrij. Op deze locatie, midden in het historische deel van Sliedrecht, ziet de gemeente kans voor 26 sociale huurwoningen in combinatie met een aantrekkelijker en beter plein.


Plankaart Middeldiepstraat

Plankaart Middeldiepstraat


De Middeldiepstraat is de tweede locatie die wordt ontwikkeld binnen het project Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS). Hier komen sociale huurwoningen om een deel van de vraag op te vangen tijdens de sloop en nieuwbouw van de BHS-locaties aan de 2a en 2b Thorbeckelaan en Rembrandtlaan.


Naast de bouw deze sociale huurwoningen is de beoogde ontwikkeling aan de Middeldiepstraat ook gericht op het vergroenen van het huidige versteende plein. Door bomen en groenvoorzieningen toe te voegen, wordt hittestress in het gebied verminderd. Hiermee wil de gemeente de ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid verbeteren.


Participatie

Nadat de gemeenteraad in 2023 de stedenbouwkundige visie heeft vastgesteld, is de gemeente begonnen met het verder uitwerken van de plannen tot stedenbouwkundige kaders. Vanuit brede bewonersbijeenkomsten zijn klankbordgroepen gevormd, die in dit proces hebben meegedacht en input hebben geleverd.


Belangrijke aandachtspunten waren de bestaande parkeerdruk in de wijk, de vergroening van het plein en het beperken van het bouwvolume. Daarom is gewerkt aan een ontwerp waarin toekomstige bewoners van het complex kunnen parkeren in een verdiepte parkeergarage. Het aantal openbare parkeerplaatsen op maaiveldniveau blijft gelijk, maar door een betere inrichting ontstaat ook ruimte voor extra groenvoorzieningen.


Op 18 november is het stedenbouwkundig kader ter beeldvorming aan de gemeenteraad gepresenteerd. Tijdens deze bijeenkomst kregen de klankbordgroepleden de gelegenheid om in gesprek te gaan met de raadsleden. In het eerste kwartaal van 2025 wordt het stedenbouwkundig kader aan de gemeenteraad voorgelegd voor besluitvorming.


De verslagen van de klankbordgroep bijeenkomsten, alsook het participatieverslag waarin de belangrijkste afwegingen en keuzes zijn terug te lezen, zijn in te zien middels onderstaande links:

Vervolg

Wanneer de raad het stedenbouwkundig kader in 2025 heeft vastgesteld, wordt het project gefaseerd uitgevoerd. Per deellocatie stellen bouwers een bouwplan op, dat wordt afgestemd middels participatie met omwonenden. Hierbij krijgen omwonenden opnieuw de gelegenheid om input te geven. Deze plannen worden door de ontwikkelaars uitgewerkt als basis voor de aanvraag van de bouwvergunning.