Veranderingen op zoveel verschillende plekken in het dorp roepen ongetwijfeld vragen op. Hieronder ziet u een verzameling van de veelgestelde vragen over de Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS).
1. Waarom moet er zoveel aangepakt worden in Sliedrecht?
Sliedrecht heeft belangrijke taken voor nu en later. We willen ervoor zorgen dat mensen fijn kunnen blijven wonen in ons dorp. Daarom werken we nu aan een stapsgewijs plan voor de komende 15 jaar:
- We gaan extra en betere huizen bouwen in Sliedrecht, zowel om te huren als om te kopen.
- Ook gaan we het groen in de gemeente verbeteren. We voegen meer groen toe en maken het groen toegankelijker en veiliger.
2. Over hoeveel woningen gaat het binnen project BHS?
Een thuis is meer dan slechts een dak boven het hoofd. Samen met Tablis Wonen gaan we tot 2040 stapsgewijs ongeveer 440 sociale huurwoningen slopen en meer dan 700 nieuwe huizen bouwen in Sliedrecht. Dit werken we locatie voor locatie uit met onze inwoners. We willen dat deze woningen niet alleen dienen als onderdak, maar ook bereikbaar zijn en karakter en warmte toevoegen aan ons dorp. We maken een goede mix van woningen, waaronder meer dan 480 nieuwe sociale huurhuizen. Deze woningen zijn betaalbaar voor mensen met een laag inkomen. Naast de sociale huurhuizen bouwen we ongeveer 220 woningen met middel- en hogere prijzen. Deze huizen worden gebouwd voor mensen met een midden of hoog inkomen in het koop- en/of huursegment.
Met deze verschillende woningen willen we mensen van alle achtergronden de mogelijkheid bieden om in Sliedrecht te (blijven) wonen.
3. Is er aandacht voor belangrijke (groene) plekken zoals het Willem Dreespark?
We willen de bestaande groene plekken behouden en een lang groen pad maken tussen Sliedrecht Noord en de Merwede. Hier kunnen mensen uit Sliedrecht samenkomen, elkaar ontmoeten en bewegen:
- We willen onze gemeente niet alleen groener maken, maar ook makkelijker en veiliger voor iedereen.
- We voegen niet overal nieuw groen toe, maar kijken wel of bestaande plekken een samenhangend geheel kunnen vormen. Deze verandering gaat niet alleen over planten en klimaatbestendigheid, maar ook over het maken van veilige en uitnodigende plekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en tot rust kunnen komen.
4. Welke relevante besluiten heeft de gemeenteraad al genomen?
De gemeente is begonnen met het aanpakken van de uitdagingen in Sliedrecht. Samen met woningcorporatie Tablis Wonen hebben we gekeken naar de problemen en kansen in de gemeente. We hebben gekeken naar plekken waar oude gebouwen vernieuwd moeten worden en naar plekken waar nieuwe huizen kunnen worden gebouwd. Tot nu toe hebben we drie beslissingen genomen die de richting geven voor de ruimtelijke keuzes in Sliedrecht:
- 21 juni 2022: de startnotitie BHS 2022 is door de gemeenteraad vastgesteld
- De gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders gevraagd om te kijken of de vernieuwingsplannen mogelijk zijn. Na een onderzoek is er een plan gemaakt voor hoe de buurt eruit kan gaan zien, en er is afgesproken dat er wordt samengewerkt met Tablis Wonen. Daar is een overeenkomst over gesloten.
- 10 oktober 2023: de Stedenbouwkundige visie 2023 is door de gemeenteraad vastgesteld
- De visie voor de buurt bekijkt de problemen en kansen in Sliedrecht. We kijken naar plekken waar oude gebouwen moeten worden vernieuwd en naar plekken waar we nieuwe huizen kunnen bouwen. De visie beslist op welke plekken we huizen willen bouwen, hoeveel huizen we in elke fase willen bouwen, waar we meer groen willen toevoegen dat voor iedereen toegankelijk is, en hoe we dit met een schuifoperatie voor Tablis Wonen kunnen doen in een periode van 15 jaar.
- 10 oktober 2023: de Verdichtingsnota 2023 is door de gemeenteraad vastgesteld. In deze nota geven we aan hoe we meer huizen kunnen bouwen in Sliedrecht. We laten zien hoe dit kan helpen om het leven beter te maken, terwijl we ook letten op het dorpsgevoel van Sliedrecht.
5. Over welke documenten vindt nog een besluit plaats door de gemeente?
De volgende besluiten staan op de planning voor 2024-2025:
- Stedenbouwkundig kader
Dit plan legt uit hoe we op verschillende plekken huizen willen bouwen. We bespreken de hoogte van de gebouwen, het aantal woningen, hoe ze in de omgeving passen, hoe de openbare ruimte wordt ingericht en waar er geparkeerd kan worden. Het plan wordt rond medio 2024 voorgelegd aan de gemeenteraad voor goedkeuring.
- Ruimtelijke planprocedure
Op basis van het stedenbouwkundig kader schrijven we het omgevingsplan of wordt een omgevingsvergunning gemaakt van de nieuwe omgevingswet. Hier moet nog een keuze in worden gemaakt per fase.
Na het vaststellen van het Omgevingsplan, wordt per locatie een vergunningstraject opgestart. Het startmoment verschilt per locatie. We willen de eerste drie locaties aan de Maaslaan, Middeldiepstraat en Valkweg opstarten. Op dit moment is nog niet bekend wanneer hier besluiten over worden genomen.
6. Wat is mijn invloed als belanghebbende op de plannen?
Sliedrecht is uw gemeente, uw thuis. We nodigen u graag uit om mee te denken, mee te praten en mee te bouwen aan de toekomst van Sliedrecht. Dit doen we binnen de vastgestelde Stedenkundige visie van de Gemeenteraad. Daarbinnen is ruimte om met elkaar in gesprek te gaan over de invulling van de locaties en mee te denken over de beslissingen die we moeten nemen in het stedenbouwkundige kader. Uw bijdrage helpt de plannen beter te maken, inzicht te krijgen in de maatschappelijke waarde van onderdelen en uiteindelijk alle belangen op een goede manier te waarderen. Daarom nodigen we iedereen graag uit mee te denken.
Dit kunt u op verschillende manieren doen:
- Omwonenden kunnen tijdens de participatiebijeenkomsten vanaf januari 2024 input geven voor het stedenbouwkundig kader. Na de goedkeuring van het stedenbouwkundig kader zullen we een afzonderlijk participatietraject starten voor het uitwerken van een Omgevingsplan of vergunning. Tijdens dit traject kunt u ook uw inbreng leveren en reflectie geven op het Omgevingsplan.
- Bij het werken met een omgevingsplan heeft u (na goedkeuring van het omgevingsplan door de gemeenteraad in 2025) de mogelijkheid om uw mening te geven door een zienswijze in te dienen, bezwaar te maken en eventueel in beroep te gaan. We stellen inwoners op de hoogte van deze procedure via verschillende communicatiekanalen.
- Als u planschade krijgt door het omgevingsplan, dan kunt u een planschadeclaim indienen binnen 5 jaar na vaststelling.
- Het bouwplan en de vergunning van de ontwikkelaar wordt uiteindelijk ter inzage gelegd. Ook hiertegen kunt u bezwaar maken.