Spring naar inhoud

Voortgang Noord-Zuidverbinding

19 augustus 2024

Aan de slag met technische onderzoeken


Impressie Noord-ZuidverbindingVorig jaar heeft de gemeenteraad van Sliedrecht een voorbereidingskrediet toegekend voor de ontwikkeling van de Noord-Zuidverbinding. Dit onder de voorwaarde dat er uiterlijk op 1 juli 2024 een overeenkomst met projectontwikkelaars zou zijn. Helaas is het Masterplan Noord nog niet gereed waardoor de overeenkomst niet kan worden afgesloten. Eind juli is de gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang.


Masterplan Noord 

De gemeente is bezig met een concept Masterplan voor Sliedrecht-Noord. Dit concept Masterplan hebben de projectontwikkelaars nodig om financieel bij te dragen aan de voorbereidende werkzaamheden voor de Noord-Zuidverbinding. Zodra het Masterplan klaar is, kunnen de projectontwikkelaars hun financiële bijdrage verantwoorden. Na deze verantwoording wordt de overeenkomst met de projectontwikkelaars afgesloten.


Het bovenstaande nieuws kan vertraging voor het project opleveren, maar mogelijke vertraging willen we als gemeente voorkomen. Een belangrijke reden is dat de gemeente van het Rijk 21 miljoen euro heeft ontvangen. Met dit geld kunnen we Sliedrecht toekomstbestendig maken. Het Rijk heeft een voorwaarde: dat we in 2027 starten met de realisatie van de Noord-Zuidverbinding. 


Aan de slag met flora & fauna-onderzoek, milieukundig onderzoek en geotechnisch onderzoek 

Om vertraging te voorkomen gaan we op korte termijn aan de slag met diverse onderzoeken. Denk aan een flora & fauna-onderzoek, milieukundig onderzoek en geotechnisch onderzoek. Deze onderzoeken zijn heel belangrijk voor het verdere ontwerpproces en moeten tijdig worden gestart. Dit vanwege seizoensgebondenheid en lange voorbereidingstijden. Het niet tijdig starten kan een jaar vertraging veroorzaken. 


De geschatte kosten voor deze onderzoeken bedragen ongeveer €160.000,-. De verwachte kosten worden voorlopig gedekt door reeds toegekende middelen voor de Noord-Zuidverbinding, het Programma Ruimtelijke Vernieuwing en een aan te vragen nieuwe subsidie voor stedelijke ontwikkelingsonderzoeken.


Wat betekent dit verder voor het voorbereidingskrediet en het project?

Voor de verdere -technische- uitwerking van de voorkeursvariant van de Noord-Zuidverbinding is er dus feitelijk niets veranderd. De gemeente werkt aan het Masterplan- en Grondexploitatieplan en gaat verder aan de slag met diverse onderzoeken. Na de zomervakantie volgt er een nieuw raadsvoorstel over het voorbereidingskrediet. Dit voorstel wordt behandeld tijdens de agendacommissievergadering van 28 augustus. Met de verwachting dat de gemeenteraad hierover op 24 september een besluit neemt.


Vorig jaar heeft de gemeenteraad van Sliedrecht een voorbereidingskrediet toegekend voor de ontwikkeling van de Noord-Zuidverbinding. Dit onder de voorwaarde dat er uiterlijk op 1 juli 2024 een overeenkomst met projectontwikkelaars zou zijn. Helaas is het Masterplan Noord nog niet gereed waardoor de overeenkomst niet kan worden afgesloten. Eind juli is de gemeenteraad geïnformeerd over de voortgang.