Spring naar inhoud

Plan voor ruim 700 nieuwe woningen en meer groen klaar voor besluitvorming

11 april 2025

Gemeente Sliedrecht en woningcorporatie Tablis Wonen werken samen om de komende 15 jaar ruim 700 (sociale) huur- en koopwoningen te bouwen. Op zeven locaties in het dorp maken verouderde gebouwen plaats voor nieuwe woningen en meer groen. Samen met buurtbewoners zijn de plannen uitgewerkt in het stedenbouwkundig kader Binnenstedelijke Herstructurering. De plannen bieden ruimte voor meer sociale huurwoningen en een fijne leefomgeving.


Het college van burgemeester en wethouders heeft het kader vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad, die hiervoor een besluit neemt.


Het stedenbouwkundig kader is een uitwerking van de eerder vastgestelde stedenbouwkundige visie. In 2024 zijn voor alle locaties klankbordgroepen opgericht. De samenwerking met de klankbordgroepen zorgde voor een beter plan. In een aantal bijeenkomsten is samen met buurtbewoners gekeken hoe die nieuwe woningen beter kunnen aansluiten bij hun wensen. Er is besproken wat ze belangrijk vinden voor de kwaliteit van hun buurt. Wensen die naar voren kwamen waren kleinere bouwvolumes (minder massaal en hoog) en het verminderen van auto’s op straat, zodat er meer ruimte is voor groen.

Wethouder Ton Spek
Wethouder Ton Spek.


Wethouder Ton Spek (wonen): “Ik ben blij dat we met elkaar een stedenbouwkundig kader hebben gemaakt waarmee we op meerdere plekken in het dorp kwaliteit toevoegen. Mooie betaalbare woningen, maar ook een groene omgeving met volop ruimte om te wandelen en te fietsen. We hebben samen met buurtbewoners de plannen verbeterd. Het was een intensief traject waarbij we hebben geprobeerd om aan zoveel mogelijk wensen tegemoet te komen. We hebben in alle openheid met elkaar gesproken en zaken afgewogen om tot dit resultaat te kunnen komen.”


Maaslaan, Middeldiepstraat en Valkweg

De ontwikkeling start aan de Maaslaan, Middeldiepstraat en Valkweg. Op deze plekken ligt de nadruk op de bouw van sociale huurwoningen door Tablis Wonen en (betaalbare) koop- en huurwoningen voor onder andere kleine huishoudens. Samen met omwonenden zijn hiervoor voorkeursvarianten uitgewerkt. Inbreng van de klankbordgroepen heeft gezorgd voor verbeterde plannen. Zo is bij de Maaslaan opnieuw gekeken naar de plangrenzen. De bouwgrens van de voorkeursvariant is teruggebracht naar de huidige voetafdruk van het terrein. Hierdoor blijft het Doctor Willem Dreespark volledig behouden. Ook ideeën voor een betere groen- en fietsaansluiting op de Rivierenbuurt zijn meegenomen.


Parkeerdruk

Ook op de locatie Middeldiepstraat is goed naar het ruimtegebruik gekeken. Zo is de bouwgrens van de voorkeursvariant niet groter dan die van de brandweerkazerne. Vooral de parkeerdruk in de wijk is een zorg van de klankbordgroep. Een van de aangedragen oplossingen is om de (nog te bouwen) parkeergarage uit te breiden. Een haalbaarheidsonderzoek is nodig om te bepalen of dit een mogelijkheid is. Dit onderzoek is geen onderdeel van het project binnenstedelijke herstructurering.


Vervolg

Als de gemeenteraad het stedenbouwkundig kader heeft vastgesteld, start de realisatiefase. Dit betekent dat de huidige gebouwen aan de Maaslaan gesloopt kunnen worden. Ook start het contracteren van ontwikkelaars en bouwers die de woningen gaan bouwen.


Met Tablis Wonen sluit het college van Burgemeester en Wethouders dan een zogenoemde realisatieovereenkomst af. Hierin maken gemeente en Tablis Wonen afspraken over de werkverdeling en de onderlinge samenwerking tijdens de realisatiefase.