Spring naar inhoud

Noord-Zuidverbinding in de startblokken

30 augustus 2024

Sliedrecht zet koers naar de toekomst: Noord-Zuidverbinding in de startblokken! 


Gisteren, donderdag 29 augustus, heeft het college van de gemeente Sliedrecht een raadsvoorstel voor de Noord-Zuidverbinding ingediend. Met dit raadsvoorstel vraagt het college aan de gemeenteraad om 2,2 miljoen euro vrij te maken voor de voorbereidingen van de Noord-Zuidverbinding. Met deze investering kan de planning voor de start van de bouw in 2027 worden gegarandeerd. 


De Noord-Zuidverbinding wordt een cruciale, veilige en toekomstbestendige infrastructuur, die gemotoriseerd verkeer, fietsers en voetgangers over de A15 verbindt tussen de Thorbeckelaan en de N482. Deze verbinding is essentieel voor de aansluiting van de bestaande bebouwing op de nieuwe woonwijk Sliedrecht-Noord. Het ontwerp houdt rekening met bestaande voorzieningen zoals de korfbalvereniging, trimclub, volkstuinen, de sociale moestuin en het zwembad. 


Nieuwe kansen voor sport en recreatie 


Sportvelden Thorbeckelaan SliedrechtMet deze investering kan er samen met verenigingen en inwoners gestart worden met het voorlopig ontwerp. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is de vernieuwing van het complex van korfbalvereniging Merwede/Multiplaat. Deze krijgt nieuwe velden en een modern clubgebouw. Ook het populaire kinderfeest KNOTS blijft behouden en kan plaatsvinden in het nieuw aan te leggen park. Om te zorgen dat alle belangen goed worden behartigd worden de Sociale Moestuin en andere lokale verenigingen nauw betrokken bij de uitwerking van de plannen. Daarnaast biedt de aanleg van de Noord-Zuidverbinding kansen voor andere sportieve initiatieven.  



Toekomstgericht investeren 


Het college onderstreept het belang van dit project: "Dankzij een toezegging van 21 miljoen euro van het Rijk kunnen we dit project realiseren, mits de uitvoering uiterlijk in 2027 start. De gemeente heeft al 11 miljoen euro ontvangen om de kosten te dekken. We vragen de gemeenteraad nu om 2,2 miljoen euro van dit bedrag te reserveren voor het uitwerken van het voorlopig ontwerp van de Noord-Zuidverbinding. Zo kunnen we de voorbereidingen tijdig starten en de bouw volgens planning laten beginnen." 


Indien de raad instemt, wordt het voorlopig ontwerp voor de Noord-Zuidverbinding, inclusief de nieuwe sportvoorzieningen, volkstuinen, sociale moestuin en park, verder uitgewerkt. Dit ontwerp wordt eind 2025 aan de raad voorgelegd ter besluitvorming. Dit voorkomt vertraging, behoudt het vertrouwen van de betrokken verenigingen en waarborgt de rijkssubsidie. 


Lees het raadsvoorstel Aanvraag voorbereidingskrediet Noord-Zuidverbinding.