Spring naar inhoud

Nieuwe woonwijk in de polder van Sliedrecht

Sliedrecht-Noord wordt gebouwd ten noorden van het spoor. De wijk komt te liggen tussen de Zwijnskade (oost) en de Tolsteeg (west) en de middelwetering (noord).


De totale oppervlakte van Sliedrecht-Noord is ongeveer even groot als 160 voetbalvelden. Dit geeft de ruimte om in Sliedrecht-Noord ten minste 1750 nieuwe woningen te bouwen. Daarnaast is er ruimte voor voorzieningen zoals bijvoorbeeld een school, bakker en drogist. En speeltuinen. Ook wordt er in de parkzone ruimte gereserveerd voor het recreëren en voor sportverenigingen.


Volop in de voorbereiding

Voordat er op een plek als Sliedrecht-Noord gebouwd mag worden moeten we eerst veel stappen zetten. Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de voorbereidingen om te komen tot een goed en financieel haalbaar plan. We noemen dit het masterplan. De gemeente Sliedrecht werkt samen met de ontwikkelende partijen ABB, AM, BPD, Heijmans, Gebroeders Blokland en Van Wijnen aan de uitwerking hiervan. Van deze voorbereidingen is buiten nog niks te zien, maar ze zijn hard nodig om in de toekomst hier te kunnen bouwen. Daar gaan we het komende jaar mee door.


Wethouders Ton Spek en Roelant Bijderwieden kijken uit over de polderWethouders Ton Spek (links) en Roelant Bijderwieden (rechts) kijken uit over de polder waar Sliedrecht-Noord komt.


Een masterplan beschrijft de plannen voor de ontwikkeling van Sliedrecht-Noord waarbij duidelijk wordt hoe vervolgens de inrichting er op grote schaal uit komt te zien. In een masterplan staat bijvoorbeeld wat voor soort gebouwen er komen, hoeveel huizen en voorzieningen er kunnen komen, waar wegen, parken en andere openbare ruimtes worden aangelegd, en hoe het verkeer zal worden geregeld. Het plan probeert een balans te vinden tussen allerlei belangrijke zaken zoals woningen, voorzieningen, werkplekken, groen en recreatie, zodat het gebied prettig en leefbaar wordt voor de mensen die er wonen en werken.


Het doel van het masterplan is om het gebied stap voor stap te ontwikkelen tot een fijne plek waar mensen kunnen wonen, werken en ontspannen. 


De gemeente en ontwikkelaars stemmen de inhoud van dit masterplan continu af met partners en andere overheden zoals de provincie Zuid-Holland en het Waterschap Rivierenland. Zodat uiteindelijk een breed gedragen masterplan ontstaat. 


Verder in 2025 

Het masterplan voor Sliedrecht-Noord is in de loop van 2025 in concept af. Zodat hierna de participatie met inwoners, verenigingen, bedrijven en andere belanghebbenden kan starten. Hierna wordt het masterplan afgerond en besproken in het college van burgemeester en wethouders. Daarna legt het college het masterplan voor aan de gemeenteraad voor een besluit.


Hierna kunnen afspraken met de provincie Zuid-Holland en Waterschap Rivierenland gemaakt worden, zodat iedereen ondertekent dat we met z’n allen voor de ontwikkeling van Sliedrecht-Noord willen gaan. Ook kan de samenwerking met de marktpartijen worden vastgelegd, zodat duidelijk is op welke manier we in de toekomst met elkaar samenwerken en onder welke voorwaarden. Dit vormt de basis om te bouwen aan de toekomst van Sliedrecht.


Voorkeursrecht

Om de regie te houden op de ontwikkeling van Sliedrecht-Noord heeft de gemeenteraad op 10 december besloten een voorkeursrecht te vestigen op de gronden in Sliedrecht-Noord en Sliedrecht Buiten. Hiermee krijgt de gemeente een voorkeurspositie op de grondmarkt. Een belangrijke en noodzakelijke stap om de nieuwe, groene woonwijk en het sport- en recreatiecomplex te bouwen.