Met de Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht (BHS) bouwen we ruim 260 nieuwe woningen in ons dorp. Daarnaast vernieuwen we nog eens ruim 440 huizen. Ook voegen we kwalitatief groen toe aan Sliedrecht. Aan allebei is grote behoefte.
Voor we daadwerkelijk aan de slag kunnen, moet er een Stedenbouwkundig Kader komen. Inwoners, gemeenteraadsleden en collegeleden spraken elkaar daarover tijdens een beeldvormende raadsvergadering in november.
Om te kunnen beginnen met bouwen moet het duidelijk zijn wat er gebouwd mag worden en hoe het gebied eruit gaat zien. Deze afspraken leggen we vast in een document. Dat document noemen we het Stedenbouwkundig Kader. De gemeente Sliedrecht maakt deze afspraken met de gemeenteraad en woningcorporatie Tablis Wonen. De bouwer stelt een bouwplan op en vraagt een vergunning aan die aansluit op deze kaders. De gemeente toetst hierop.
Tijdens de beeldvormende vergadering van de gemeenteraad deelden bewoners hun op- en aanmerkingen op de plannen. Dat gebeurde in de vorm van informele gesprekken met aanwezige raadsleden, collegeleden en geïnteresseerden. Aansluitend was er een raadsvergadering.
‘We doen dit in gezamenlijkheid’
BHS-projectleider Omar Laghzaoui van de gemeente Sliedrecht hield een presentatie over de totstandkoming van het Stedenbouwkundig Kader. Cor Geluk van architectenbureau Juurlink en Geluk vertelde aanvullend meer over de participatie binnen BHS. Aanwezige bewoners en raadsleden stelden kritische vragen aan wethouder Ton Spek en de heren Laghzaoui en Geluk.
Betrokken inwoners hebben in klankbord groepen meegedacht en gesproken over hoe hun wijk er uit moet komen te zien. De gemeente is vervolgens gaan kijken wat er aangepast kan worden. “We doen dit in gezamenlijkheid. Alle plannen zijn aangepast met dank aan uw inbreng”, zei wethouder Ton Spek tijdens de raadsvergadering. Later op de avond voegde hij daaraan toe: “We hebben niet de illusie dat participatie ertoe leidt dat iedereen tevreden is. Wel vinden we het belangrijk om een open en transparant proces te doorlopen. En dat daarbij alles op tafel is gekomen en afgewogen.”
Parkeerplaatsen en groen
Met andere woorden: niet alle wensen van de klankbordgroepen gaan in vervulling.
De gemeente Sliedrecht heeft te maken met verschillende uitdagingen. We willen woningen bouwen voor onze kinderen en kleinkinderen. Tegelijkertijd horen we de roep om meer parkeerplaatsen en de zorgen om de bomen in de gemeente. Daarin moeten lastige keuzes gemaakt worden.
Na het maken van deze moeilijke keuzes is er straks een Stedenbouwkundig Kader. Hierin staan dan afspraken over de hoogte van woningen. Maar ook afspraken over bijvoorbeeld bomen, parkeerplaatsen en fietspaden zijn hierin terug te vinden.
Met het Stedenbouwkundig Kader kunnen ontwerpers en bouwers daadwerkelijk aan de slag. Hierbij blijven de klankbordgroepen betrokken. De gemeenteraad van Sliedrecht neemt in het eerste kwartaal van 2025 een besluit over het Stedenbouwkundig Kader van BHS.
Zeven locaties in 15 jaar tijd
Met BHS vernieuwen woningcorporatie Tablis Wonen en de gemeente Sliedrecht tot 2040 ruim 700 woningen. We slopen en vervangen ruim 440 sociale huurwoningen en voegen ruim 40 sociale huurwoningen toe. Daarnaast bouwen we ruim 220 nieuwe koopwoningen.
We bouwen niet op alle plekken tegelijkertijd. Er is goed nagedacht over de planning. Eerst gaan we aan de slag op de locaties Maaslaan, Middeldiepstraat en Valkweg (fase 1). Daarna pakken we de Thorbeckelaan en Rembrandtlaan (fase 2) aan. Tot slot zijn de Dr. Schaepmanstraat en Professorenbuurt (fase 3) aan de beurt.
Eerst bouwen we nieuwe woningen. Daarna slopen we bestaande woningen. Op die plaatsen bouwen we nieuwe woningen én voegen we groen toe. Het toevoegen van nieuwe woningen brengt een verhuisbeweging op gang.
BHS maakt onderdeel uit van het Programma Ruimtelijke Vernieuwing (PRV). Onderdeel van PRV is de bouw van de nieuwe woonwijk Sliedrecht-Noord. De bouw van deze woningen biedt inwoners van Sliedrecht ook de mogelijkheid om een fijne nieuwe woning te vinden.
Planning Binnenstedelijke Herstructurering Sliedrecht
2025-2027:
• Maaslaan
• Middeldiepstraat
• Valkweg
2027-2035:
• Thorbeckelaan
• Rembrandtlaan
2035-2040:
• Dr. Schaepmanstraat
• Professorenbuurt